Herroepingsrecht bij cadeaubonnen

Als u in een winkel een product wilt kopen kunt u deze uitvoerig bekijken, vasthouden of misschien wel een demonstratie krijgen. Wanneer u als consument een aankoop doet in een webshop kan dat niet. Om die reden is voor online aankopen het herroepingsrecht van kracht. Maar weet u eigenlijk wel wat dat precies inhoudt en wat u eraan heeft? Hieronder leggen wij uit waar u als consument recht op heeft indien het bestelde product niet naar uw wens is en u deze wilt retourneren.

Wat is herroepingsrecht?

Het herroepingsrecht betekent dat u bij koop via internet een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht van retour krijgt van 14 dagen de aankoop van uw product. Indien u dus het product terug wilt sturen naar de verkoper dan mag dat ten alle tijden. De verkopende partij is dan verplicht de retourzending te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten op uw rekening. En u bent ook niet verplicht om een reden op te geven waarom u het product terugstuurt. Ondanks dat wij natuurlijk fan zijn van cadeaubonnen, mag de verkopende partij niet een cadeaubon geven i.p.v. geld.

De terugbetaling van alle kosten (bezorgkosten, administratiekosten e.d.) moet binnen 14 dagen na herroeping gedaan worden. Indien u, als klant, meerdere producten tegelijk heeft besteld en u wil 1 product terugsturen en de andere producten houden dan krijgt u alleen de kosten voor dat desbetreffende product terug. Dus geen verzendkosten e.d. aangezien u andere producten wel houdt.

Het retourrecht geldt ook gewoon als de klant het product heeft uitgepakt en heeft geprobeerd. Het is dus niet per se noodzakelijk dat dat u als klant de oorspronkelijke verpakking terugstuurt. Uiteraard is dat wel zo netjes richting de verkopende partij, maar dat is een ander verhaal. Waar u wel op moet letten is dat u het product onbeschadigd terugstuurt. Indien u het product beschadigt terugstuurt kan de verkopende partij de schade verrekenen met het terug te storten bedrag.

Is herroepingsrecht verplicht?

Het herroepingsrecht is verplicht voor alle producten die niet speciaal voor u op maat zijn gemaakt. De verkopende partij is verplicht om de klant te informeren over het retourrecht via bijvoorbeeld de algemene voorwaarden, bij veel gestelde vragen, een speciale informatiepagina of met een sectie over het bestelproces. Daarnaast moet de verkoper deze voorwaarden nogmaals verstrekken aan de klant in een brief of per e-mail.

Wanneer gaat herroepingsrecht in?

Het herroepingsrecht gaat direct in na aankoop van het product. De oude termijn was 7 werkdagen. Tegenwoordig is dit verlengd naar 14 kalenderdagen. Binnen deze termijn kunt u het product dus kosteloos retour zenden.

Wanneer geldt herroepingsrecht niet?

Als een consument een op maat gemaakt product besteld via een webshop geldt het herroepingsrecht niet. Op maat gemaakt betekent dat het product naar de specificaties van de consument is gemaakt. Een voorbeeld van maatwerk is bijvoorbeeld een bedrukking of op maat gesneden product.

Wie betaald de verzendkosten bij herroepingsrecht?

Annuleringskosten mogen niet in rekening worden gebracht door de verkopende partij. In artikel 6:230r van het burgerlijk wetboek wordt het volgende hierover vermeld:

De handelaar vergoedt na ontbinding van de overeenkomst overeenkomstig artikel 230o onverwijld doch uiterlijk binnen 14 dagen na de dag van ontvangst van de verklaring tot ontbinding alle van de consument ontvangen betalingen, met inbegrip van de leveringskosten.

Als u dus uw product terug heeft gestuurd is de verkopende partij verplicht naast de koopprijs ook de verzend- of afleveringskosten voor het toesturen van het product terug te betalen.

Verzendkosten voor toesturen van het product

Als u besluit om uw aankoop terug te sturen en u de aankoop dus ongedaan wilt maken, is de verkoper verplicht om naast de verkoopprijs ook de in rekening gebrachte verzendkosten terug te storten op uw rekening.

Verzendkosten voor terugsturen van het product

Indien een consument beroep doet op het herroepingsrecht dient de verkopende partij, voordat de consument een bestelling plaatst in de webshop, duidelijk aan te geven of de klant bij het retour zenden van het bestelde product voor de kosten van het terugsturen opdraait. Doet hij dat niet dan zijn de verzendkosten voor de verkopende partij, anders voor de koper.

Herroepingsrecht bij cadeaubonnen

Een cadeaubon is wat anders dan een product die u nog niet vast heeft kunnen houden. Het is immers “maar” een stukje bedrukt papier die recht geeft op een dienst (bijvoorbeeld een dagje weg). In het algemeen geldt ook voor deze cadeaubonnen nog steeds het herroepingsrecht.

Op onze website staat een heleboel cadeaubonnen die u online kunt aanschaffen. Om die reden is in (bijna) alle gevallen het herroepingsrecht van toepassing. Naast de “normale” cadeaubonnen zoals de Mediamarkt Cadeaubon, VVV Cadeaukaart of de Boekenbon tonen wij ook cadeaubonnen waarmee u een dienst koopt. Voorbeelden zijn cadeaubonnen zoals racen op een circuit, een weekendje weg of een dagje sauna. Stel, u geeft een van deze cadeaubonnen met liefde aan de ontvanger. Op de cadeaubon staat haar naam geschreven en u wacht op de blije en dankbare reactie. Uhm, de ontvanger houdt helemaal niet van racen, een weekendje weg of om naar de sauna te gaan. Wat nu?!

In zo’n geval zijn er twee oplossingen. Nummer 1 is dat uzelf of iemand anders gebruik gaat maken van de cadeaubon of u gaat de cadeaubon binnen de zichttermijn (bedenktijd) van 14 dagen retourneren. Waar u op moet letten is dat wanneer u een cadeaubon koopt die een dienst vertegenwoordigt gaat deze dienst direct bij de aankoop van de cadeaubon in. Dus als u binnen die 14 dagen de cadeaubon retour stuurt dan dient u gewoon uw geld terug te krijgen. Na die 14 dagen zit u aan de cadeaubon “vast”.

Als een cadeaubon is voorzien van een naam kan het zijn dat de verkoper aan gaat geven dat het dan om maatwerk gaat aangezien hij die bon dan niet meer kan verkopen. U hoeft daar niet mee akkoord te gaan aangezien u dus een dienst heeft gekocht en niet het stukje papier. Dus u kunt altijd de cadeaubon retourneren binnen de 14 dagen.