Wat is een cadeaubon?

U heeft een cadeaubon ontvangen, maar wat is nou eigenlijk een cadeaubon? Een cadeaubon is in principe niets anders dan een waardebon die de ontvanger naar eigen keuze kan besteden. Waren cadeaubonnen eerder vaak breed inzetbaar, tegenwoordig is het aanbod van cadeaubonnen enorm uitgebreid en is het niet meer alleen een VVV-Cadeaubon of Bol.com cadeaukaart.

Een cadeaubon vertegenwoordigt de waarde die op de cadeaubon staat. Een cadeaubon heeft dus dezelfde functie als papiergeld, maar een cadeaubon is natuurlijk leuker om cadeau te geven. Daarnaast kun je een cadeaubon niet overal zomaar inleveren, alleen bedrijven die aangesloten zijn bij dat systeem nemen de cadeaubon aan.

Cadeaubonnen zijn niet alleen beschikbaar om producten mee te kopen. Je kunt ook cadeaubonnen gebruiken voor bijvoorbeeld activiteiten zoals hotelovernachtingen, film- en theaterbezoek of een bezoekje aan een pretpark.

Elektronische varianten

Naast de fysieke cadeaubonnen zijn er ook elektronische varianten te koop, genaamd debetkaart oftewel debetpas. Het voordeel van een elektronische variant is dat het bedrag niet in 1 keer besteed hoeft te worden.

Geldigheid van een cadeaubon

Cadeaubonnen zonder uitgiftedatum of geldigheidstermijn zijn in Nederland wettelijk onbeperkt geldig.

Andere benamingen voor een cadeaubon

Andere benamingen voor een cadeaubon zijn:

  • Kadopas
  • Cadeaukaart
  • Cadeaucard
  • Giftcard

Wat is een tegoedbon?

Een tegoedbon is iets wezenlijks anders dan een cadeaubon. Een tegoedbon kunt u krijgen wanneer u een product terugbrengt naar een winkel. Dit kan als u bijvoorbeeld spijt heeft van uw aankoop of u geen klacht had over het product. In de wet is vastgelegd in dergelijke situaties koop is koop. Omdat ruilen in zo’n geval een gunst is van de verkopende partij. Om die reden mag de verkoper ook voorwaarden stellen aan een tegoedbon. Bijvoorbeeld dat je alleen een vervangend product uit kan kiezen en geen geld terug. U hebt dan zelf de keuze om dit te accepteren. Indien u dit niet accepteert hoeft de verkoper u in principe niets anders aan te bieden.

Geldigheid van een tegoedbon

Er zijn geen regels voor de geldigheid van een tegoedbon. De geldigheid van de tegoedbon moet wel van tevoren worden aangegeven door de verkoper. Indien op de tegoedbon alleen een uitgiftedatum staat is de tegoedbon vijf jaar geldig.